Zelf verse tagliatelle maken

Tagliatelle is naast spaghetti bekendste soort pasta uit de italiaanse keuken. Het is een lintpasta, netzoals spaghetti. Door de wat bredere slierten heeft taliatelle meer "bite" dan spaghetti. Deze eigenschap vraagt om andere ingredienten dan spaghetti. Vaak wordt bij tagliatelle grover gesneden groente en vlees gebruikt. Dat past er beter bij. Tagliatelle maken met een pastamachine is net iets makkelijker dan spaghetti. Omdat tagliatelle breder is plakt het iets minder snel aan elkaar. Dat scheelt weer wat extra pastameel!

Tagliatelle

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

400 gram basisdeeg
beetje bloem
pastamachine
scherp mes
1 grote pan
1 theelepel zout
2 liter water

Zorg dat je pastameel van durum tarwe en verse eieren gebruikt. Alleen dan wordt de pasta écht het lekkerste. Daarbij helpt het ook om een kwalitatief goede pastamachine te gebruiken.

Maak eerst het basisdeeg. Als dit klaar is kan je het wegleggen in de koelkast afgedekt met bijvoorbeeld een stukje houshoudfolie of in een plastic zakje. Dit is noodzakelijk omdat je met rauwe eieren werkt.

Uitrollen

In deze omschrijving gaan we er vanuit dat je een pastamachine gebruikt. Met de hand pasta rollen en snijden kan natuurlijk prima met een deegroller en een scherp mes maar dat is een behoorlijk karwei.

Snijd de bonk deeg in stukken die ongeveer zo groot zijn als een groot ei. Leg de stukken die je niet gebruikt afgedekt weg om te voorkomen dat ze uitdrogen. Bloem een stuk deeg in en kneed er een plat broodje van.

Haal het deeg door de pastamachine op de ruimste stand. Vouw meerdere malen dubbel totdat er een soepele egale plak deeg onstaat. Ga daarna stap voor stap naar een kleinere stand. Het lap deeg wordt hierdoor steeds langer en dunner. Voor tortellini is de één of twéé na dunste stand prima. Maar je kan dit natuurlijk aanpassen naar je eigen persoonlijk voorkeur. Bedenkt wel dat de pasta nog opzwelt tijdens het koken.

Bebloem de lap deeg en vouw het een paar keer dubbel. Leg het afgedekt weg zodat het niet te veel uitdroogt. Dit is niet persé nodig als je snel werkt. Wees zorvuldig met bloemen anders plakt het deeg weer aan elkaar en dat is zonde van je werk.

Snijden

Als je alle deeg tot lappen hebt gedraaid wordt het tijd om ze door de pasta snijder te halen. Gebruik de stand voor tagliatelle (die met de brede gaatjes). Snijd de lange lappen deeg in lengtes die jij lekker vind om te eten. In tegenstelling tot gedroogde pasta kan je dit nu lekker zelf bepalen! Voer de gesneden stukken deeglap door de snijder. Na twee of drie lappen strooi je een beetje bloem over de tagliatelle heen en werk je het met je handen een beetje los. Op deze manier plakt het niet aan elkaar en kan je de tagliatelle best even laten liggen todat je het gaat koken.

Koken

Het koken is heel eenvoudig. Zorg dat je een grote pan met 2 liter kokend water klaar hebt staan waar één theelepel zout aan toe is gevoegd. Strooi de pasta in het water en roer het door zodat het niet aan elkaar kleeft. De pasta is heel snel klaar. Let op: het kookt heel snel over! Als de slierten boven komen drijven zijn ze klaar. Proef even voor de zekerheid. De pasta dient "beetgaar" te zijn, oftewel al dente.

Opdienen

Giet de pasta af in een vergiet en laat het goed uitlekken. Dien de pasta op op een voorverwarmd bord. Het nadeel is dat de pasta namelijk vrij snel afkoelt. Vergeet niet bij het overgieten van de saus éérst de kaas over de pasta te strooien en dan pas de saus. Hierdoor smelt de kaas goed en geeft het extra smaak af.

Soorten pasta

Er zijn heel veel varianten van pasta. Toch zijn er een paar die het bekendste zijn en ook het meest gebruikt. Pastamaken.nl behandelt hier de belangrijkste.

Voordat je onderstaande pasta's gaat maken kan je het beste eerst het basisrecept lezen.

Een pasta pan

Pasta koken?

De handigste tips voor het juist koken van pasta. lees meer

Boeken

Kies uit een leuke selectie boeken van bol.com:

Pasta

61 authentieke pastagerechten uit de keuken van Spaghetteria Pasta-bar

Bekijk dit boek

Pastabijbel

van agnolotti tot rigatoni en van tagliatelle tot zite

Bekijk dit boek

 


© Pastamaken.nl - Disclaimer