Zelf pasta maken: het basisreceptZelf pasta maken is leuk, lekker makkelijk en eigenlijk zo klaar. Van begin tot einde heb je met een beetje ervaring binnen 30 minuten een volledige pasta voor 4 personen op tafel. Alle pasta begint met min of meer hetzelfde basisrecept.

Voor de ingrediënten voor het pasta basisrecept geld de stelregel dat je voor elke 100 gram meel 1 ei gebruikt. Dit is genoeg voor één persoon. Meestal gebruik je iets meer meel, afhankelijk van de grootte van het ei en de vochtopname van het meel. Als variatie kan je er eventueel een snufje zout en een halve eetlepel olijfolie gebruiken. Niet is zo veranderlijk als de ingrediënten van een Italiaans recept, dat van streek tot streek kan verschillen.

Het kneden van het pasta basisdeeg

Zorg dat je voor spaghetti en tagliatelle alleen pastameel van durum tarwe gebruikt. Voor tortellini en ravioli kan je een pastameel mengsel van grano duro en typo "00" maken. Dit zorgt ervoor dat je het deeg wat makkelijker kan verwerken. Gebruik bovendien (liefst biologische) verse eieren. Daarbij helpt het ook om een kwalitatief goede pastamachine te gebruiken. Traditioneel worden andere gereedschappen gebruikt zoals een grote lange deegrollen en pasta wieltjes. Dit kan natuurlijk ook maar een pastamachine bespaart veel tijd.

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

400 gram meel van durum tarwe
4 eieren
1 zakje / stuk huishoudfolie
1 vork

Het basisdeeg is met een beetje oefening binnen 10 minuten klaar.

Mengen

Maak op het aanrecht een hoop van het meel. Maak in het midden een kuil. Zorg dat de kuil breed genoeg is om alle eieren er in te kunnen doen. Breek de eieren in de kuil. Klop de eieren met je vingers of een vork los. Neem tijdens het kloppen elke keer een beetje meel van de wand mee. Wees wel voorzichtig want voor dat je het weet maak je de wand kapot. Blijf zolang kloppen totdat het ei en meel mengsel een beetje stroperig wordt.

Kneden

Meng de rest van het meel met je handen verder. Als je voorzichtig bent voorkom je dat je vieze handen krijgt. Kneed het deeg stevig door. Het deeg moet soepel en egaal worden. Als je er met je duim in drukt en het veert terug dan is het klaar. Meestal duurt dit niet langer dan 10 minuten. Als het deeg te nat blijft voeg je nog wat meel toe. Als het te droog blijft dan besprenkel je het met wat water.

Rusten

Als het deeg klaar is kan je het het beste met wat bloem inwrijven. Leg het weg gewikkeld in huishoudfolie of in een plastic zakje om het even te laten rusten. Zo droogt het niet uit en kan je het later verwerken. Als je het deeg binnen een half uurtje gaat verwerken hoef je het niet in de koelkast te leggen.

Klik hier voor nog een video

Soorten pasta

Er zijn heel veel varianten van pasta. Toch zijn er een paar die het bekendste zijn en ook het meest gebruikt. Pastamaken.nl behandelt hier de belangrijkste.

Voordat je onderstaande pasta's gaat maken kan je het beste eerst het basisrecept lezen.

Een pasta pan

Pasta koken?

De handigste tips voor het juist koken van pasta. lees meer

Boeken

Kies uit een leuke selectie boeken van bol.com:

A simple table

van een snelle kom pasta tot een feestmaaltijd

Bekijk dit boek

100 Pastasauzen

Bekijk dit boek

 


© Pastamaken.nl - Disclaimer