Pastameel

Zorg dat je voor het maken van pasta de juiste meelsoort gebruikt. Het enige juist meel om te gebruiken is die van durum tarwe, oftwel grano duro. Dit pastameel is grof van structuur en gelig van kleur. Veel boeken schrijven dat je speciaal italiaans meel typo 00 moet gebruiken maar dit is echt onjuist!

Het verschil is dat het grovere pastameel de juiste structuur geeft aan de pasta. De pasta heeft meer bite en is voller van smaak. Type "00" is veel elastischer waardoor de uiteindelijke pasta een beetje snotterig en kauwgom achtig aandoet. Bovendien ziet het er niet zo geel uit als de grove soort.

Durum meel kopen

Als je de meel koopt kijk controleer dan of het ook écht durum meel is, ook al zegt de winkelier van wel. Let op de volgende zaken:

  • Kijk of er een beetje meel uit het pak naast ligt. Laat het door je vingers gaan en voel of het inderdaad het grove durum meel is.
  • Let op de opdruk: "semola di grano duro".
  • Geen meel kopen met opdruk "typo 00"

Durum meel is in Nederland alleen te koop bij de speciaalzaak. Het vinden van een zaak die meel verkoopt voor een redelijke prijs is soms best lastig. Daarom heeft Pastamaken.nl een overzicht van winkels waar je durum meel kan kopen. Ga naar het winkel overzicht

Deze pakken meel met durum tarwe worden onder andere verkocht:

Semola di grano duro per pasta fatta in casa Farina di semola grano duro Semola di grano duro per machine di pasta Semola di grano duro rimacinata

Wat is durum tarwe?

Durumtarwe of harde tarwe (Triticum durum) is een tarwesoort met een grote en harde korrel, waardoor het meel een hoog gehalte aan gluten bevat. Het is de enige tetraploïde tarwesoort die nog veel wordt verbouwd. 10% van het tarweareaal wordt beteeld met durumtarwe.

Durumtarwe groeit alleen goed in een warm klimaat en wordt in Europa voornamelijk in Zuid-Europa verbouwd. De belangrijkste teeltgebieden liggen echter in Noord-Amerika (hoofdzakelijk in North Dakota), Argentinië en Rusland, in gebieden met warme zomers.

De producten die van het meel van deze tarwesoort worden gemaakt, zijn extra stevig door het hoge glutengehalte. Ook heeft deze tarwe een hoog eiwitgehalte. Het meel is geel gekleurd doordat het endosperm van de korrel geel is.

Grof gemalen durumtarwe wordt gries of semolina genoemd en bestaat uit korrels met een diameter tussen de 0,25 en 0,75 mm. Hiervan wordt couscous gemaakt. Ook de typisch Italiaanse noedels en pasta's worden van dit gries gemaakt.

Er is ook een roodkleurige durumtarwe, die hoofdzakelijk als veevoer gebruikt wordt.

bron: nl.wikipedia.org
meer informatie: http://en.wikipedia.org/wiki/Durum

Pasta spullen kopen?

De juiste spullen vinden voor het maken van lekkere pasta is soms best lastig.Soorten pasta

Er zijn heel veel varianten van pasta. Toch zijn er een paar die het bekendste zijn en ook het meest gebruikt. Pastamaken.nl behandelt hier de belangrijkste.

Voordat je onderstaande pasta's gaat maken kan je het beste eerst het basisrecept lezen.

Een pasta pan

Pasta koken?

De handigste tips voor het juist koken van pasta. lees meer

Boeken

Kies uit een leuke selectie boeken van bol.com:

Nederlanders over de grens - Van stamppot naar pasta

een nederlands gezin in italie

Bekijk dit boek

Pasta van het huis

zelfgemaakt van deeg tot saus

Bekijk dit boek

 


© Pastamaken.nl - Disclaimer