Koken van pasta

Het koken van pasta lijkt makkelijk maar er worden nog steeds veel fouten mee gemaakt. Jammer, want goed gekookte pasta zorgt voor een veel lekkerdere maaltijd.

Illustratie van het pasta kook proces Pasta dient zogenaamd "al dente" gekookt te worden. Dat is italiaans voor beetgaar. Daarmee wordt bedoelt dat de pasta nog een stevige structuur heeft, maar niet rauw meer smaakt. Het moment dat de pasta beetgaar is is vrij kort.

Dit komt omdat de warmte van het water van buitenaf binnendringt bij de pasta. Het is dan dus ook onvermijdelijk dat de buitenkant van een pasta(sliert) zachter is dan de binnenkant. Het moment dat de pasta beetgaar is zal de buitenkant zacht zijn en de binnenkant nog niet.

Zoals je nu misschien begrijpt hangt dit moment af van drie factoren: de dikte van de pasta, de droogte van de pasta en de hoeveelheid water. Daarom is het koken van verse en droge pasta fundamenteel verschillend.

Het water

Om lekkere pasta te koken moet het water waarin de pasta gekookt wordt ook goed zijn. Het is eigenlijk heel simpel. Gebruik veel water! Voor elke ons pasta reken je één liter water en een halve theelepel zout. Soms doen mensen olijfolie in het water: niet doen! Dit is echt zonde van de olijfolie want het heeft geen functie. De pan wordt alleen maar vettig en is dus lastiger af te wassen. Een grote pasta pan

De pan

Omdat je voor pasta veel water gebruikt is het handig om een grote pan te gebruiken. Er zijn speciale pasta pannen met een ingebouwd vergiet maar een grote soeppan is ook uitstekend.

Begin op tijd

Omdat je voor pasta veel water gebruikt is het verstandig om tijdig de pan met water alvast op het vuur te zetten. Dan kookt het water op het juiste moment.

Afgieten en serveren

Het afgieten is belangrijk omdat de pasta dan niet meer in het kookvocht doorkookt. Dan is de pasta namelijk niet meer beetgaar. Voor het afgieten gebruik je (groot) vergiet. Je kan ook pannen kopen waar al een vergiet in zit. Dit is wel erg makkelijk.

Zorg wel dat je de pasta nu snel serveert want pasta is snel afgekoeld. Het is daarom ook raadzaam de borden even voor te verwarmen in de oven.

Verse pasta koken

Gebruik dus voor elke 100 gram pasta 1 liter water en een halve theelepel zout. Verse pasta is héél snel klaar. Dit komt omdat de pasta vrij vochtig is en het kokende water de pasta dus zo gaar kookt. De stelregel is: als de pasta boven komt drijven is hij klaar. Dit duurt vaak niet langer dan een paar minuten.

Gedroogde pasta koken

Gebruik ook gedroogde pasta voor elke 100 gram pasta 1 liter water en een halve theelepel zout. Gedroogde pasta is ongeveer gaar binnen 7 tot 10 minuten. Dit komt omdat de pasta gedroogd is en dus moeilijker water opneemt. De exacte tijd ligt aan de dikte van de pasta. Spaghetti is bijvoorbeeld sneller klaar dan fussili. Proef tussentijds even of de pasta al beetgaar is. Schrijf het merk en soort pasta op samen met het aantal minuten kooktijd zodat je de volgende keer een kookwekker kan gebruiken.

Soorten pasta

Er zijn heel veel varianten van pasta. Toch zijn er een paar die het bekendste zijn en ook het meest gebruikt. Pastamaken.nl behandelt hier de belangrijkste.

Voordat je onderstaande pasta's gaat maken kan je het beste eerst het basisrecept lezen.

Boeken

Kies uit een leuke selectie boeken van bol.com:

Pasta 2.0

80 gezonde recepten voor pasta & noodles

Bekijk dit boek

Superpasta in 1 pan

alles in de pan en in 15 minuten op tafel

Bekijk dit boek

 


© Pastamaken.nl - Disclaimer